Az óvoda hagyományait figyelembe véve idén is sor került a télbúcsúztató farsangi mulatságunkra 2017. február 22-én.

A farsang napja mindig más, mint a többi nap, megnyílik a móka nagy tárháza, vidámság, móka, kacagás, nótaszó uralja az óvodát.

Néphagyományőrző óvodaként felidéztük a feledésbe merült hagyományokat, népszokásokat, megbeszéltük, hogy mi mindent fogunk előkészíteni erre a vidám időszakra. A csoportok különböző technikákkal készítettek maszkokat, álarcokat, bohócokat, melyekkel aztán a csoportszobákat és az óvodát díszítettük fel. A gyermekek szívesen tevékenykedtek a csoportokban. Hagyományainkhoz hűen-mely az ünnepre való ráhangolódást is elősegítette- minden csoport elkészítette a saját kiszebábját.

A reggeli órákban nagy volt a sürgés-forgás mind a három csoportban, folyamatosan érkeztek a gyermekek különböző jelmezeket öltve magukra. Minden gyermek a saját csoportjában, a saját óvodapedagógusaival töltötte el a farsangi délelőttöt, játékkal, versenyekkel, jelmezfelvonulással, mókázással, kacagással. A télbúcsúztató programunkat tovább színesítették a népzenészek, akik csoportról csoportra járva egy kis farsangi táncos, játékos mulatságra invitálták a gyermekeket. Mulatozás közben különböző népi hangszerekkel is megismerkedhettek a gyermekek. Fél 11-től a szülők számára is nyitottá vált a farsangi programunk, amikor is a csoportok gyermekei az udvarra vonultak a saját kiszebábjaikkal. Miután minden csoport felsorakozott kezdetét vette a tél elűzése kiszebáb égetéssel. Különböző zajkeltő hangszerekkel, télűző rigmusokkal, versekkel, dalokkal űztük el a telet, remélve, hogy hamarosan a tavasz kopogtat be hozzánk!

A farsangi mulatságon a gyermekek nagyon jól érezték magukat, nagyon sok ismeretet, tapasztalatot, élményt szereztek. A szülők bevonása nagyon jó ötlet volt és hasonló közös élményekre továbbra is szükségünk van ebben a rohanó világban

 

Fésűs Orsolya

óvodapedagógus

Buc-Horváth Gabriella

intézményvezető