Szülői  munkadélután a Gyöngyszem Tagoviban


Munkadélután

 

A család a gyermek óvodai beiratkozásától kezdődően, az óvodába lépéstől számítva nap mint nap folyamatos napi kapcsolatban áll az óvodával. A két különböző színtéren szerzett információkat a gyermek hordozza és úgy közvetíti, ahogyan az benne tükröződik.

A szülők és az óvoda kapcsolat minősége óriási mértékben meghatározza a kicsi gyerekek mindennapos óvodai életét, ahol kiegyensúlyozott, nyugodt légkörben kellene nevelődniük napjainkban, amikor az emberi kapcsolatok fellazulnak, felszínesebbé válnak, egymáshoz való viszonyukban sok- sok konfliktus támad. Tapasztalható ez sokszor otthon, a munkahelyen, a boltban, az utcán, a villamoson is.   Türelmetlenség, bizonytalanság, egymástól való elfordulás érezhető  minden napjainkban. Sajnálatos, de mindez érezteti hatását az óvodákban is!

Ezért kiemelten fontos, hogyan élünk, beszélünk, viselkedünk , és milyen példát közvetítünk  a ránk bízott gyermekek előtt.

Célunk, hogy a közös programokkal, tevékenységekkel mélyüljön az összetartozás érzése, és az óvoda által szervezett programokon a szülőket  nagyobb mértékben  vonjuk be az óvodai életbe, így kialakítjuk  a jó partneri kapcsolatot, kölcsönös bizalmat.

Kiemelt feladatunk:

  • Az eddig elért eredményeink szinten tartása, megőrzése, megvalósítása.
  • Az óvoda menedzselésének előtérbe helyezése, szervezeti kultúra fejlesztése, közös programok szervezése, a szülők igényeinek megfelelő betekintés biztosítása.
  • Színvonalas programok szervezése a szülők bevonásával (kirándulások, színházlátogatások, munkadélután, autómentes sportnap, farsang, nagyok búcsúztatása stb.).

A földszintes épületünkre a családias légkör jellemző. Az óvodánk mind a nyolc csoportjában vegyes életkorú gyermekeket nevelünk. A környezetbarát óvodaudvar kialakításával a  és élő sövénnyel elhatárolt udvarrészen a füves terület, a csoportszobákból nyíló burkolt teraszok, homokozók adnak lehetőséget a változatos tevékenységekre. Az udvar tágas, berendezései természetes alapanyagból készültek, azonban játékaink egy része elavult, így folyamatosan szükséges a  korszerűsítés. A pályázatokon nyert összegekből  zöld növényeket  telepítettünk,  kerültük a gyermekek egészségére veszélyt jelentő egyedeket, madár etetőket, madáritatót, ágyásszegélyeket , fafestékeket, ecseteket vettünk, és  két kellemesen meleg őszi péntek délutánon  megszépítettük óvoda udvarunkat, felújítottuk  régi fajátékainkat.

Csiszoló papírral átcsiszoltuk a szálkás, kopott falapokat, majd alapozóval kezeltük le a felületeket. Mára új színben pompáznak a mókus kerekek, „megszínesedett” a  babaház és új ruhát öltöttek a hinták.

Gyermekeink boldogan vették birtokba megújult játszó területüket.